Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan írjak verset?

Mivel már elég régóta van Versek menüpont és nem írt senki ezért gondoltam egy picikét segítek nektek!

Ahhoz hogy jó vers szülessen figyelni kell a ritmusra. Ritmus: szabályos ismétlődés. Ez az ismétlődés lehet: rím (bizonyos, főleg sorvégi) hangzók ismétlődése, lehet gondolati (bizonyos motívumok, gondolatok ismétlődése) vagy "zenei" (bizonyos szótagok hosszúságának és rövidségének szabályos váltakozása = időmérték). Egyetlen fajta ritmus elég a vershez (pld.: ti-ti-ti-ti-tá) - tehát nem kell rímekbe szedni feltétlen. De a szabályos ismétlődésnek valahol meg kell lenni. Ha tanácstalan vagy, én a gondolatritmust javaslom. Ha van ihleted, biztosan van valami, ami időről időre ismétlődik benned: nyilván ezért akarsz verset írni. Kersed meg, mi is az, és meglesz a vers!

Gondolatritmus: olyan szövegalakzat, amelyben hosszabb szókapcsolatok vagy mondatok, mondatkapcsolatok állnak párhuzamban.

Rím:

- a szavak szóvégi összecsengése. Járulékos költői eszköz; mind a hangsúlyos, mind az időmértékes versben megjelenhet, de a magyar verstörténetben a tagoló, majd az ütemhangsúlyos versben tűnt fel először.

Az azonos alakú szavak, ill. szóelemek rímeltetése bravúros lehet.

Például:
"... a tettekért"
"... az elkövetettekért"A rím hatását növelheti továbbá: a rím terjedelme, tisztasága, ritmikai egyezése, újszerűsége és esetleg a hasonló-azonos hangzású szavak jelentései közötti kapcsolat is.

 Rímfajták:Keresztrím

Ölelkező rím

Félrím

Bokorrím, halmazrím

Ráütő, rácsapó rím

Visszatérő rím

Tiszta rím

Asszonánc

Összerakó rím

Füzérrím, kapcsoló rím, láncrím

Önrím

Ragrím

Kancsal rím

Kecskerím

Kínrím

Belső rím

Középrím

Hímrím

Nőrím

Alkalmi rímszerkezetek

Hajrá!!! Sok sikert kívánok mindenkinek!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2711. Tapioszentmarton Fő út 102.

(Orbán Péter, 2017.01.14 11:15)

Hogyan kell rímes verset írni a osztálytársról ?

nem adok neveket

(nem adok neveket, 2016.03.29 18:36)

nem adok neveket

nmc vsjhfbekw

( cvnmsbfdjshdfbmdyb , 2016.03.29 18:34)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

huje em ber 2000

(huje , 2016.03.29 18:32)

ja és hogyan lehet szallonnafát ultetni szerintetek mert már ultettem és nagyon finom rajta a szallona probáljátok ki marha jo rajta a szallona !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mama

(nbbhn bhbn, 2016.03.29 18:28)

mi egy versenyre készulunkés koszi az otletet

Procky@freemail.hu

(Pro, 2014.05.17 17:51)

A Poeten van rímszótár meg versíró alkalmazás, ami sokat segít a versírásban, érdemes lenne ezekről is írni: http://www.poet.hu/versszerkeszto.php

nincs cime sem

(nem mondok neveket, 2014.04.18 20:18)

Es mit lehet tenni, ha van egy gondolatod, ami ikabb egy erzes, es akar milyen megfogalmazas jut eszedbe, mindig csak arra jutok, hogy kozhelyes, giccses stb. Allandoan "vilag megvalto" erzeseim vannak vagy is inkab magamat megvaltok, de ha csakkimondom vagy veletlen leirom elveszti minden varazsat mert nemtetszik mar tobbet es ostobanak erzem magam, hogy miert is irtam le, azt hittem jo lesz? Aztan legkozelebb ugyan ugy leirom es ugyan ugy jarok... :)

két szerelmes pár

(Andó Axel, 2014.04.06 13:28)

Két szerelmes pár mindig együtt jár,
Egy tányérból esznek,
Mindig össze vesznek,
Bokor alá bújnak,
Mindig csókolóznak.

Anyám Tyúkja

(Ando Axel, 2014.03.02 20:11)

tnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnuilkugzgtrewejnkk jgghnjhj mnhgfbhjjhggfvgfbg